Carnaval in Tilburg Kruikenstad (afgelast)

carnaval kruikenstad 2021
Wanneer: 12 februari om 17:00 tot 16 februari om 23:11 Waar: Carnavalsstichting Tilburg

UPDATE; VANWEGE HET CORONAVIRUS GAAT HET OPENBARE CARNAVAL IN KRUIKENSTAD NIET DOOR. ONLINE INITIATIEVEN ZULLEN WE PUBLICEREN IN ONZE AGENDA.

Ja ja ik voel het al, van 12 t/m 16 februari is het in Tilburg weer carnaval! De stad kleurt groen-oranje, er wordt volop Schrobbelèr gedronken en Tilburg wordt weer omgedoopt tot Kruikenstad. Vijf dagen lang zwaait de Prins van Kruikenstad de scepter en is de Kruikenmunt de meest waardevolle valuta. Lees hier meer over Carnaval Kruikenstad 2021:

Van Elf Elf tot carnaval

Het carnavalsseizoen in Tilburg wordt jaarlijks ingeluid op de Elfde van Elfde. Dan wordt de nieuwe Raad van Elf voorgesteld aan het grote publiek. Vanaf dat moment verkeert Tilburg in carnavalsstemming met veel officiële feesten tot aan carnaval. Zo kun je nog voor carnaval écht begonnen is gaan Waoges louwen, naar het Prinsebal, Klûnen, Proefblaoze en naar de Kruikenconcerten.

Carnaval in Kruikenstad

Op de carnavalszaterdag vindt de sleuteloverdracht plaats en barst carnaval in Kruikenstad officieel los. In de praktijk begint het feest al op de carnavalsvrijdag met de Kroegendwèèltocht. Andere populaire evenementen zijn D’n Inhaol en het Haandeschudde op zaterdag, D’n Opstoet op zaterdag, Kruikenstad in Koor op maandag en afsluitend de Kènderstoet en Et Sebiet op dinsdag. Maar ook de horecapleinen organiseren volop feestjes, denk aan de Korte Heuvel, Piusplein, Stadhuisstraat, Paleisring, Heuvel en Heuvelring.

D’n Opstoet in Kruikenstad

De drukste en meest populaire dag is de carnavalszondag. Dan vindt de carnavalsoptocht, ook wel D’n Opstoet genoemd, plaats in Tilburg. Startend in de Piushaven gaat er lange stoet aan ludieke praalwagens, drumbands, carnavalsgroepen en eenlingen door de stad. Hoewel de optocht zelf populair is, zijn de feestjes eromheen misschien wel net zo geliefd. Als je écht carnaval wilt vieren zoals een Kruik, dan kun je de carnavalszondag eigenlijk niet overslaan.

Tilburgse tradities

Natuurlijk draait carnaval ook om tradities! Zo worden de kleuren groen-oranje met trots gedragen. Een kruikensjaal in deze kleuren mag dan ook eigenlijk niet ontbreken als onderdeel van je outfit. De traditionele outfit bestaat uit een boerenkiel, vol met carnavalsemblemen. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over het dragen van een kiel. Mocht je willen wat de echte do’s and don’ts zijn als je carnaval gaat vieren, check dan even dit artikel.

Kwèèkers met Tilburgse uitspraken

Een ander fenomeen tijdens carnaval in Kruikenstad, zijn de kwèèkers. Tilburgse uitspraken op gekleurde kaartjes, bedacht door Kruiken. Tilburg.com brengt deze kaartjes sinds 2005 uit en verspreid deze tijdens carnaval. De kaartjes zijn inmiddels een waar verzamelitem geworden. Sinds 2018 zijn ze ook verkrijgbaar als carnavalsembleem. Ook vind je ze terug als gifjes op Instagram, Whatsapp en Facebook. Jaarlijks krijgt iedereen de kans om een eigen leus in te sturen, de leukste uitspraken krijgen een kwèèker.

Alles over carnaval in Tilburg

Bekijk hier het laatste nieuws, de leukste evenementen, de beste acties en gekste foto’s van carnaval in Tilburg:

carnaval tilburg

Locatie

Reageer op dit Agenda item